김기명 교수

  • 연락처 : 062-940-5421
  • 교수실 : 현명관(5호관) 5411호
  • 이메일 : kimhusker@honam.ac.kr

전공 및 강의과목 : 식품가공,식품발효 및 미생물,식품포장,유기가공식품,식품분석 및 실험,생화학,식품위생학

학력

  • 고려대학교 학사
  • 고려대학교 석사
  • 고려대학교 박사

경력

  • 식품의약품안전청 박사 후 연구원
  • 고려대학교 생명공학원 박사 후 연구원
  • 네브라스카 주립대 연구원(University of Nebraska-Lincoin)
  • 부경대학교 박사 후 연구원
  • 고려대학교 생명과학대 연구교수
  • 전남식품산업연구센터 연구개발팀장
  • 현 호남대학교 교수

주요논문

  • Characterization of physical, mechanical, and antioxidant properties of soy protein-based bioplastic films containing carboxymethylcellulose and catechin. Food Science and Biotechnology 24 (3) 871-877, (2015년)
  • 고농도 산소수로 재배한 콩나물 추출음료의 알코올 분해효능: Korean J. Food Sci. Technol. 46 (5): 616-621, (2014년)
  • 묵은지 스타터 Lactobacillus curvatus ML17 의 생균제적 특성 및 기능성조사: J. Korean Soc Food Sci Nutr. 43(7), 1009-1016 (2014년)
  • 콩나물 당 침지액의 항산화 효능 및 알코올 분해효소 활성연구: Korean J. Food Sic Technol. 46(5): 581-587 (2014년)
  • Influence of roasting conditions on the antioxidant characteristics of colombian coffee (Coffea arabica L.) beans: Journal of Food Biochemistry. 38: 271-280 (2014년)
  • 설탕대체 팔라티노스의 제과 적용 가능성: 식품산업과 영양 19(1): 33-37 (2014년)
  • 폴리페놀 함량과 항산화력에 따른 로즈마리 최적 추출조건 확립: Korean J. Food Sci. Technol. 45(4): 501-507 (2013년)
  • 반응표면 분석을 통한 비파엽 첨가 쌀음료의 비파엽 첨가량의 결정: Korean J. Food & Nutr. 36(2): 226-233 (2013년)
  • Development of Antioxidant Packaging Material by Applying Corn-Zein to LLDPE Film in Combination with Phenolic Compounds. J. Food Sci. 77(10) (2012년)
  • Production of High γ-Aminobutyric acid (GABA) Sour Kimchi Using Lactic Acid Bacteria Isolated from Mukeunjee Kimchi: Food Sci. Biotechnol., 20(2):403-408 (2011년)
  • Metabolomic assessment of fermentative capability of soybean starter treated with high pressure, J. Agricultural Food and Chemistry 58. (2010년)
  • Characteristics of soyprotein-montmorillonite composite films, Journal of Applied Polymer Science, (2010년)
  • Comparative studies on the characterization and antioxidant properties of biodegradable alginate films containing ginseng extract, Journal of Food Engineering, 98. (2010년)
  • Effectiveness of antimicrobial coated oriented polypropylene/polyethylene films in sprout packaging, Food Research international 42. (2009년)
  • Prolongation of cherry tomato shelf-life using perforated film packaging, Korean J. Food Preserv. 16(2). (2009년)
  • H NMR-Based Metabolomic Approach for understanding the Fermentation Behaviors of Wine Yeast Strains, Anal. Chem. 81(3). (2009년)
  • Antimicrobial Effect of Edible Pullulan Film Containing Natural Antimicrobial Material on Cariogenic Bacteria, J. Korean Sc. Food Sci. Nutr. 28(10) (2009년)